דרושים

המרוץ למשרות ירוקות - המגמה שמשנה את שוק התעסוקה העולמי

פורסם:admin@mail.com

64

המרוץ למשרות ירוקות - המגמה שמשנה את שוק התעסוקה העולמי

בשנים האחרונות, מונח חדש תופס תאוצה בזירת התעסוקה הגלובלית: "משרות ירוקות". ביטוי צבעוני זה מתייחס למשרות בתחומים כמו אנרגיה מתחדשת, התייעלות אנרגטית, ניהול משאבי טבע וטכנולוגיות סביבתיות. על רקע המודעות ההולכת וגוברת לשינויי האקלים ולהתחממות כדור הארץ, הביקוש למקצועות שתורמים לקיימות ולאיכות הסביבה צובר תאוצה מרשימה ברחבי העולם. מדובר במגמה שצפויה לשנות את נוף התעסוקה בעשורים הקרובים ולייצר מיליוני הזדמנויות תעסוקתיות חדשות.

הגידול המואץ במספר המשרות הירוקות

אחד הביטויים הבולטים למגמת הצעות עבודה הירוקות הוא העלייה החדה בהיקף המשרות בתחום. על פי דו"ח של הארגון הבינלאומי לעבודה (ILO), מספר המשרות הירוקות בעולם צפוי לגדול בכ-18 מיליון עד שנת 2030. זהו זינוק עצום מהערכה קודמת של כ-8 מיליון משרות בלבד. מחקר של חברת מחקרי השוק Grand View Research מעלה כי שוק התעסוקה הירוקה העולמית צפוי להגיע לשווי של 30 מיליארד דולר עד שנת 2028.

הצמיחה במשרות הירוקות נובעת בין היתר מהלחץ הציבורי והרגולטורי על מדינות וחברות להפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלהן. בנוסף, פריצות דרך טכנולוגיות בתחומים כמו אנרגיית שמש ורוח, רכבים חשמליים ופתרונות אגירת אנרגיה מייצרות הזדמנויות חדשות לחדשנות ותעסוקה בתחום.

האתגר - פער במיומנויות והכשרה של עובדים

לצד הפוטנציאל האדיר של שוק התעסוקה הירוק, קיימים גם אתגרים משמעותיים שיש להתמודד איתם. אחד המכשולים המרכזיים הוא המחסור במועמדים בעלי הכישורים הספציפיים הנדרשים למשרות בתחומי הקיימות. על פי סקר של חברת הייעוץ הבינלאומית PwC, 78% מהמנהלים מאמינים שהמחסור במיומנויות רלוונטיות הוא המחסום העיקרי בפני הרחבת מצבת העובדים הירוקים בארגונים שלהם.

הפער בין הביקוש לכישורים לבין ההיצע של כוח עבודה מיומן נובע בעיקר מקצב ההתפתחות המהיר של הטכנולוגיות הירוקות. תחומים כמו מערכות סולאריות, טורבינות רוח או רשתות חכמות דורשים ידע ייחודי שלא תמיד נלמד במסגרת ההכשרות המסורתיות. מוסדות אקדמיים ומכוני הכשרה מתקשים לעדכן את תוכניות הלימוד בקצב ההתפתחויות בתעשיות הקיימות.

הפתרון - שילוב של הכשרות ממוקדות ושיתופי פעולה

כדי לגשר על פער הכישורים ולצמצם את המחסור בכוח אדם מיומן, מומחים ממליצים על שילוב של כמה אסטרטגיות מרכזיות:

  1. השקעה בהכשרות ממוקדות - מעסיקים וגופי ממשל צריכים להרחיב את ההשקעה בהכשרת עובדים למשרות ירוקות, בין אם במסגרת מערכות החינוך ובין אם במודלים של למידה תוך כדי עבודה. כך לדוגמה, חברת אנרגיית הרוח הדנית Vestas מפעילה אקדמיה פנימית המכשירה טכנאים לתחזוקת טורבינות בכל העולם.
  2. שיתופי פעולה בין תעשייה לאקדמיה - חיזוק הקשרים בין התעשייה הירוקה למוסדות אקדמיים יכול ליצור מסלולי הכשרה רלוונטיים ועדכניים יותר. לדוגמה, אוניברסיטת סטנפורד בארה"ב מציעה תוכניות ייעודיות במדעי האקלים והקיימות בשיתוף חברות טכנולוגיה מובילות.
  3. הסבה מקצועית של עובדים מענפים מסורתיים - בד בבד עם הכשרת דור חדש של עובדים ירוקים, יש צורך בתמיכה בהסבה מקצועית של עובדים בענפים שפוחתים כגון דלקי מאובנים. תוכניות הכשרה ממשלתיות יכולות לסייע לעובדים להשתלב במגזר הירוק ולהימנע מאבטלה כתוצאה ממעבר לכלכלה דלת פחמן.

דוגמה להצלחה בהכשרה ירוקה - פרויקט YouthBuild בארה"ב

אחת הדוגמאות המרשימות לתוכנית הכשרה יעילה למשרות ירוקות היא פרויקט YouthBuild בארה"ב. התוכנית פונה לצעירים מאוכלוסיות מוחלשות ומציעה להם הכשרה מעשית בבנייה ירוקה ושיפוץ מבנים להתייעלות אנרגטית, לצד תמיכה חברתית וחינוכית.

הודות לשיתוף פעולה עם רשויות מקומיות והקהילה העסקית, בוגרי התוכנית מצליחים להשתלב בהצלחה בענף הבנייה והתשתיות המקיימות. נכון להיום, הפרויקט כבר הכשיר כ-35,000 צעירים ברחבי ארה"ב, תוך מתן עדיפות לאזורים מוחלשים כלכלית. מודל זה מהווה השראה לתוכניות דומות ברחבי העולם, ומדגים את הפוטנציאל של הכשרה ירוקה ככלי לקידום הוגנות חברתית.

עובדות מעניינות על משרות ירוקות בעולם

  • בישראל, 130 אלף עובדים מועסקים במשרות ירוקות, שהן כ-4% מכוח העבודה.
  • בארה"ב, מספר המשרות בתחום האנרגיה הנקייה עלה ב-2020 בכ-10% על אף משבר הקורונה.
  • באיחוד האירופי, מעל 50% מכלל המשרות החדשות שנוצרו בין 2012-2019 היו משרות "ירוקות".
  • בהודו, ענף האנרגיה המתחדשת מעסיק כיום כמעט חצי מיליון עובדים, יותר מענף הפקת הפחם.
  • סין מובילה בהשקעות בכלכלה מקיימת, עם יעד של 100 מיליון משרות ירוקות עד שנת 2030.

כמה עצות לחיפוש ומציאת משרה ירוקה

  1. רכשו השכלה ומיומנויות רלוונטיות למשרות ירוקות דרך קורסים אקדמיים, תוכניות הסמכה וסדנאות מעשיות.
  2. התמקדו בחברות בעלות מדיניות סביבתית מוצהרת ותוכניות לאחריות תאגידית.
  3. נטוורקינג - השתתפו בכנסים ובאירועי תעשייה בנושאי קיימות ואנרגיה נקייה ליצירת קשרים בתחום.
  4. היו עם יד על הדופק - עקבו אחרי חדשנות טכנולוגית ומגמות צמיחה במגזרי הכלכלה הירוקה.
  5. התנדבו בארגונים ובעמותות העוסקים בשמירה על הסביבה כדי לצבור ניסיון רלוונטי.
  6. שימו דגש על Transferable Skills - כישורים כלליים כמו פתרון בעיות או עבודת צוות רלוונטיים מאוד למשרות ירוקות.

לסיכום, העולם צועד במהירות לקראת כלכלה ירוקה ומקיימת, ושוק התעסוקה משתנה בהתאם. המרוץ למשרות ירוקות הוא הזדמנות חסרת תקדים לא רק לבנות קריירה עם משמעות סביבתית, אלא גם לתרום באופן ממשי למאמץ הגלובלי להתמודדות עם משבר האקלים. מדינות שיצליחו לפתח כוח אדם מיומן ומוכשר לאתגרי הקיימות, ייהנו מיתרון תחרותי ומנוע צמיחה משמעותי לכלכלותיהן. עובדים שישכילו להשתלב בתחומים העתידיים האלה, יבטיחו לעצמם קריירה מגוונת ובעלת ערך לטווח הארוך.

אז אם גם אתם חולמים על קריירה סביבתית, קחו את היוזמה והתחילו כבר היום. בין אם אתם סטודנטים המתכננים את העתיד, או עובדים ותיקים המעוניינים להסב את הקריירה, אל תפספסו את הרכבת של המשרות הירוקות. השקיעו בהכשרה המתאימה, הרחיבו את הידע בנושא וחפשו בכל פלטפורמה רלוונטית. 

אם אתה מעוניין במידע נוסף בנושא דרושים

צור קשר ונוכל להמליץ לך בחינם על ספקים מובילים בתחום